Suomalainen koti ulkomaalaisen silmin

Random Visitor

Tervehdys! Olen Ranvis, the Random Visitor. Raportoin Finngurun sivustolla silloin tällöin Suomen ihmeellisyyksistä ja ihanuudesta ulkomaisen vierailijan silmin. Todettakoon heti alkuun, että vaikka harvinaisella nimelläni elvistelenkin, Elvis ei ole minulle mitään sukua… 🙂

Tällä kertaa muistelen unohtumatonta ensimmäistä vierailuani suomalaiseen kotiin. Olin saanut kyläilykutsun lapsiperheen kotiin Helsingin liepeillä sijaitsevaan rivitaloon. Muistan, että minua jännitti, kun seisoin tammikuisessa pakkasessa ja soitin ovikelloa.

Ovi avautui ja nelihenkinen perhe toivotti minut vähän ujon oloisesti, mutta ystävällisesti tervetulleeksi. Olin astumassa reippaasti peremmälle, kun huomasin että kenelläkään ei ollut kenkiä jalassaan. Ja lapsilla oli vielä eriparisukat! Taisin unohtua tuijottamaan – ensin sukkia, sitten niiden omistajien hymyileviä kasvoja. Tulinko väärään aikaan, oliko perhe menossa yöpuulle?

Talon isäntä huomasi onneksi hämmennykseni ja pelasti tilanteen kertomalla, että Suomessa ei kotona pidetä kenkiä lainkaan. Kengät jätetään ovelle ja sisällä ollaan sukkasillaan tai jopa paljain jaloin. Kenkien käyttö on sallittua vain suuremmissa juhlissa, ja silloinkin mielellään vaihdetaan kevyet sisäkengät. Riisuin siis kenkäni (onneksi sukkani olivat ehjät!) ja asettelin ne siististi riviin perheen kenkien vierelle. “Suomen tavoin, paljain jaloin”, riimittelin mielessäni.

Illan aikana sain hämmästyä vielä monta kertaa. Muistan, että asunto oli erittäin lämmin ja minulle tuli kuuma villapaidassani ja pitkissä kalsareissani. Minulle tarjottiin kahvia ja mustikkapiirakkaa – ja kerrottiin että suomalaiset juovat kahvia maailmanennätysmääriä (Suomeen tuodaan raakakahvia 12 kg/henkilö vuodessa, mikä on kolme kertaa enemmän kuin esim. espanjalaisten kulutus). Kahvinkulutusta enemmän minua hämmästytti tieto, että mustikat olivat perheen omin käsin metsästä poimimia – metsähän on paitsi karhujen ja kettujen koti, myös niiden vessa… Kamala ajatus! Söin kuitenkin rohkeasti kaikkea mitä tarjottiin, ja herkullista oli.

Monessa suomalaisessa kodissa on myös oma sauna, niin täälläkin, ja sain sinne kurkistaa. Onneksi sitä ei tällä kertaa lämmitetty minua varten – olin kuullut, että suomalaiset saunoivat yhdessä, joskus jopa miehet ja naiset ahtautuvat samaan aikaan tuohon pieneen, kuumaan, lautaseinäiseen koppiin.  Suomalaisetko ujoja ja pidättyväisiä? Tutkimusmatkani jatkuu, palataan!

Ranvis, the Random Visitor, raportoi Finngurun sivustolla silloin tällöin Suomen ihmeellisyyksistä ja ihanuudesta ulkomaisen vierailijan silmin.

* Voit tutustua kotikäyntituotteeseemme täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.